Van iedere vloer je visitekaartje maken

Bedrijf 03-04
Van iedere vloer je visitekaartje maken

Het Vloerenhuis Amsterdam had medio januari van dit jaar een feest te vieren. De 115-jarige is weliswaar zeer hoog bejaard, maar wordt geleid door dertigers Dave van Maanen en Rik ter Stege. ‘We hadden veel relaties over de vloer, het was supergezellig,’ vertellen ze.

Van iedere vloer je visitekaartje maken

Het bedrijf dateert uit 1908 en had dus eigenlijk vorig jaar de bijzondere mijlpaal al bereikt. Maar de agenda’s zaten vol, onder meer met twee belangrijke beurzen, en dus werd besloten het feest uit te stellen tot 12 januari van dit jaar. ‘Het was daarmee tegelijkertijd ook een soort nieuwjaarsborrel,’ aldus Dave en Rik. Dave is, via zijn vrouw, familie van de nazaten van de oospronkelijke oprichters. Rik en hij zijn al lang bevriend en zo raakte ook Rik bij het Vloerenhuis Amsterdam betrokken.

Kwaliteit op 1

Hoe word je eigenlijk 115 jaar oud? ‘Door kwaliteit altijd op 1 te zetten. Door een goed en trouw team van medewerkers om je heen te hebben. En vanzelfsprekend door een sterke en langdurige samenwerking met onze leveranciers aan te gaan. We houden van hout, doen niets met pvc en gaan altijd voor het beste. Wat misschien ook helpt is dat we een familiebedrijf zijn, waar continuïteit belangrijk is en waarin wij onze ziel en zaligheid in stoppen, samen met onze medewerkers. Ook onze klanten doen graag zaken met ons als familiebedrijf dat al zo lang bestaat. We willen van iedere vloer een visitekaartje maken.’

‘Terwijl we onze 115e verjaardag hebben gevierd, willen we iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan het succes van het Vloerenhuis Amsterdam – onze gewaardeerde klanten, leveranciers, partners en het ongelooflijke team dat dag in dag uit bijdraagt aan ons voortdurende succes. Als we 125 jaar bestaan, hopen we het Vloerenhuis koninklijk te mogen noemen. Daar gaan we de komende jaren ons uiterste best voor doen,’ sluiten Dave van Maanen en Rik ter Stege af.

Lees ook: Vliegende start voor Cotap Academy


Vloerenhuis door de jaren heen

1908 - 1919   

Aan de Leidschestraat 43 in Amsterdam is het allemaal begonnen, een parketspecialist die zich ook richtte op rubbervloeren, houtgraniet en terrazzowerken. In advertenties worden eikenhouten parketvloeren genoemd, die nog altijd belangrijk zijn.

1919 - 1929   

Verhuizing naar Amsterdam-Zuid. In de Schinkelbuurt, vlakbij de Willemspark, zette het Vloerenhuis het bedrijf voort. Vanuit de Vaartstraat 19 richtte de voormalige eigenaar ook een fabriek op: de Eerste Amsterdamse Parketfabriek

1924 - 1952   

Vanuit de Vaartstraat werden ook vloeren gefabriceerd die al snel ook verkocht werden door andere bedrijven, in Groningen, Zwolle, Den Haag, Badhoevedorp, Bussum en Amsterdam. Panden vanaf de jaren twintig in deze steden kunnen best een vloer hebben van de Eerste Amsterdamse Parketfabriek, die waarschijnlijk begin jaren vijftig ophield te bestaan.

1930 - 1952   

Vloerenhuis verhuisde in 1930 met de ‘toonzaal’fabriek en het kantoor naar de Albert Cuypstraat. Over veel advertenties verspreid is te zien dat meerdere adressen eigendom waren van Vloerenhuis.

1952 - 2008   

Vloerenhuis verhuisde naar de Willemsparkweg op de hoek van de Jacob Obrechtstraat, een locatie die heel veel mensen zich nog goed kunnen herinneren. Hier wist het bedrijf de grootste naamsbekendheid op te bouwen. Amsterdam-Zuid, een buurtje waar het echt ons-kent-ons heerste. Tijden waarin mond-tot-mondreclame het allerbelangrijkst was.

2008 - heden 

In 2008 werd verhuisd naar de Parnassusweg 216 in Amsterdam, naar een grotere en meer logische showroom met parkeergelegenheid voor de deur en zelfs achter het pand. Dit is uniek voor Amsterdam en al helemaal vanwege de ligging tussen Zuid en de Zuidas in.


Auteur: Reinold Vugs