En nu we toch bezig zijn...

08-08-2017
En nu we toch bezig zijn...

En nu we toch bezig zijn...


RIJSWIJK - Met enige regelmaat schrijf ik hier over houtfineer. De 0,55 mm dikke lagen die van een boom worden geschild zijn van belang voor de productie van wandpanelen, meubelen en, in geringe mate, als toplagen voor vloeren. De fineer markt zit in de lift.

Mijn zwak voor fineer komt voort uit a): het feit dat voor fineer alleen de beste bomen van een houtsoort in aanmerking komen en daarom is de houttekening vaak zo fraai en b): dat ik fineer hout als toplaag zie als een mooi alternatief voor het steeds schaarser wordende hout voor de 5-9 mm toplagen bij parket. Goed, je kunt het niet afschuren en opnieuw afwerken, maar het scala aan houtsoorten waaruit men kan kiezen bij een fineer vloer is oneindig veel groter dan bij de meeste dikkere toplagen. Maar goed, dit is een kwestie van persoonlijke smaak...

Zoals gezegd, fineer hout zit in de lift. In Duitsland steeg de toepassing van fineer in 2016 met 22,4 procent. Volgens IFN, de Duitse vereniging van fineer producenten, komt dit omdat steeds meer fabrikanten de voorkeur geven aan echt hout boven een foto/ print van hout. Er is een stijgende vraag naar authentiek oppervlak materiaal merkbaar. De totale fineer omzet over 2016 was 65,3 miljoen euro en daarmee is men weer terug op het niveau van 2013. De export daalde licht, de import steeg en de productie daalde eveneens licht. Ook bij fineer is men zich in Duitsland bewust van schaarste aan geschikt hout binnen de eigen landsgrenzen.

Fineer hout wordt van de beste bomen in Europa en de Verenigde Staten geschild. De meest gebruikte houtsoorten zijn esdoorn, beuken, eiken, essen en noten. Fineer hout kan, net als dikkere toplagen, worden geborsteld, fijn worden gezaagd, gebutst en gehakt worden voor een vintage optiek. Zelfs het bedrukken van fineer is mogelijk, aldus IFN (dat de verkoop van meer fineer parket uiteraard van harte ondersteunt...).