Hout houdt CO2 vast. Dit is een van de redenen om voor een houten vloer te kiezen. Maar waarom is het zo belangrijk om de hoeveelheid CO2 te verminderen? In dit artikel gaan we dieper in op de vraag waarom het kiezen voor een houten vloer een keuze is met de minste impact op het milieu.
Consumenten vragen wel eens: ‘Hoe kan hout nou milieuvriendelijk zijn? Er worden toch bomen voor gekapt?’ Dat klopt. Maar dat kappen is noodzakelijk. Hoe dat zit leggen we hier uit. We hopen dat dit artikel jou kan helpen tijdens je verkoopgesprek en met de vragen van de klant. Wil je het artikel digitaal ontvangen om uit te printen voor je klant? Dat kan. Laat het ons weten via [email protected] en we sturen het toe.
Wat is CO2?
CO2 staat voor koolstofdioxide. Wij mensen stoten CO2 uit, net als dieren. En net als heel veel andere ‘dingen’ zoals auto’s en fabrieken. Op zich is CO2 niet gevaarlijk. Een deel van de CO2 die we uitstoten wordt opgenomen door bomen en planten. Die zetten deze CO2 om in zuurstof (O2) en dat hebben we weer nodig om te kunnen ademen. CO2 is, samen met andere broeikasgassen, nodig om de aarde te beschermen. So far so good.
We zijn door de gewijzigde manier van leven echter heel veel meer CO2 gaan uitstoten dan de hoeveelheid die bomen en planten kunnen omzetten in zuurstof. Hierdoor komt er te veel CO2 in de atmosfeer en warmt de aarde op. Gevolgen zijn een stijgende zeespiegel, overstromingen, extreme hitte en droogte en ga zo maar door. Deze klimaatverandering is slecht voor het hele ecosysteem en voor alles en iedereen die op de aarde leeft.
CO2 in houten vloeren
Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen. Deze CO2 gebruikt de boom om hout op te bouwen, dus om van te groeien. Deze CO2 blijft in het hout zitten zolang het hout niet verbrandt of verrot. Bomen leggen CO2 vast in de vorm van hout, gemiddeld 900 kg CO2 per kubieke meter. Deze hoeveelheid CO2 wordt gedurende de levensduur van het hout vastgelegd en draagt dan niet bij aan het broeikaseffect. Maar wat betekent dit nou concreet? We gaan de hoeveelheid CO2 vergelijken met andere producten. Stel, je wilt een Europees eiken parketvloer van 50 m2. Dit is ongeveer een half kuub eiken. Hier zit 529 kg CO2 in opgeslagen. Dit komt overeen met het elektriciteitsverbruik van 7 huishoudens in één maand tijd!
Wil je weten hoeveel CO2 een parketvloer opslaat? Gebruik het rekenmodel van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT). https://opslagco2inhout.nl/ Ook leuk om aan je klanten te laten zien bij de aanschaf van de vloer. Geeft een extra goed gevoel over de vloer :- )
Duurzaam bosbeheer en CO2
Bomen die groeien hebben veel CO2 nodig. Het planten van nieuwe bomen is daarom altijd een goed idee. Kappen van volgroeide bomen en deze gebruiken voor diverse toepassingen is noodzakelijk. Want het CO2 uit het hout komt vrij als de boom verrot. En dat verrotten gebeurt als de bomen niet tijdig worden gekapt. In een bos waar niet wordt gekapt, wordt de opname van CO2 na verloop van tijd minder door het verrotten van dode bomen. Door het bos tijdig te oogsten en het hout te gebruiken kunnen we meer CO2 uit de atmosfeer houden.
Als je wel bomen kapt en het hout gebruikt, maar geen nieuwe bomen plant dan is het bos CO2-neutraal. Als je naast het kappen van de bomen en het gebruiken van het hout, voor andere doeleinden zoals vloeren, ook nog nieuwe bomen plant dan haal je meer CO2 uit de lucht en heeft dit een positieve impact op het klimaat. Bij duurzaam bosbeheer worden voor elke gekapte boom twee nieuwe bomen geplant. En natuurlijk is ook het hout voor een houten vloer afkomstig uit dit soort zorgvuldig beheerde bossen.
Keurmerken
Hoe weet je of het hout voor jouw vloer uit een duurzaam beheerd bos komt? Er zijn verschillende keurmerken die consumenten de garantie geven dat het gebruikte hout daadwerkelijk afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Een bekend keurmerk is het FSC-keurmerk. Ook zien we vaak het PEFC-keurmerk of het minder bekende EUTR-keurmerk. Elk keurmerk heeft een certificeringssysteem met controle op bosbeheer (het traject van kap tot schap).
Een houten vloer op vloerverwarming
Door een houten vloer op vloerverwarming te installeren ga je minder energie gebruiken. Bij vloerverwarming kan de ideale temperatuur van de woonruimte één tot twee graden lager zijn dan wanneer de woning wordt verwarmd door radiatoren. Elke graad lager bespaart 5-6% in het energieverbruik. De houten vloer buffert de warmte en geeft deze geleidelijk af. Als er gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen kan de bewoner er zelfs voor kiezen om de ruimte te verwarmen met de zon en in de avonduren de gebufferde warmte te gebruiken.
Kortom, door te kiezen voor een houten vloer op vloerverwarming kies je voor een vloer met een positieve impact op het milieu én het energieverbruik.
- Bekijk ook
- parketenvloerverwarming.nl