Parketvloer is net een huid?

08-07-2016
Parketvloer is net een huid?

Parketvloer is net een huid?

RIJSWIJK- In de maandelijkse mailing van de vdp, de vereniging van Duitse parketproducenten, gaat het deze keer over het onderhoud van gelakte en geoliede parketvloeren. De club trekt een interessante vergelijking met de menselijke huid.

Wanneer een waardevolle parketvloer meerdere maanden lang intensief wordt gebruikt moet men het oppervlak van tijd tot tijd  met een passende schoonmaakbeurt weer opfrissen. Deze regelmatige reiniging houdt in: regelmatig stofzuigen en met een licht vochtige mop de vloer afnemen. „De eigenlijke schoonheidskuur is het herstellen van het oppervlak met lak of olie, al naar gelang de parkethuid is afgewerkt“, aldus Michael Schmid, Voorzitter van de vdp.

Hoewel sommige kleine krassen en kleine vlekken het patina van een parketvloer mede bepalen kan parket met de juiste schoonheidsbehandeling weer nagenoeg in de oorspronkelijke staat worden hersteld, aldus de vdp. „Een parketvloer is goed te vergelijken met de huid van een mens. Wanneer een mens ouder wordt, dan krijgt hij rimpels. Ook een parketvloer wordt ouder en dat is te zien. Het voordeel van parket ten opzichte van de menselijke huid is dat met regelmatig naoliën en schuren en lakken de vloer er weer net zo uit kan zien als op de eerste dag nadat hij gelegd is“, verklaart Schmid (die duidelijk nog nooit van botox of eelt schuren heeft gehoord).

Het verhaal is verder bekend: een gelakte vloer moet worden afgeschuurd en opnieuw worden gelakt. Als het goed is schuurt men slechts tienden van millimeters af. Het voordeel: een gelakte vloer heeft meestal minder last van vochtopname en vuil dat naar binnen dringt. „Dat is met name een voordeel in de badkamer of in de keuken, waar vocht en viezigheid vaak aan de orde zijn“, aldus Michael Schmid. De lak zorgt voor bescherming, maar laat het hout toch nog ademen. Schmid: "Het opnieuw lakken hoort bij voorkeur door een professional te worden uitgevoerd (hoongelach van Nederlandse hobby klussers stijgt op...). Het is belangrijk dat de lak 48 uur lang uithardt (Nederlanders verwachten hooguit 24 uur). Pas daarna kan men de vloer weer betreden."

Wie een geoliede vloer heeft kan zelf plaatselijk repareren met olie. Zo hoeft niet de gehele vloer te worden gerenoveerd. „Het oliën verhindert dat andere vloeistoffen in het hout kunnen doordringen, maar bouwt geen beschermlaag op zoals bij het lakken“, zo stelt Schmid. De open poriën van het hout kunnen ongehinderd luchtvochtigheid opnemen en weer afgeven. Dat heeft een positieve invloed op het binnenklimaat. Geolied parket  moet twee tot drie keer per jaar met speciale onderhoudsolie worden na behandeld. Welke olie het beste is weet de vakman, aldus de vdp.

Toch ben ik blij dat de heer Schmid geen dermatoloog is: ik zie hem al klaar staan met schuurschijf en lak wanneer ik met een wrat of een moedervlek bij hem langskom...

Overigens krijg ik net een leuke reactie van Eric Tersteeg van Bona, die reageert op mijn tussenzinnetje dat Nederlanders geen 48 uur gaan wachten tot een gelakte vloer droog is: "Tegenwoordig zijn er lakken die sneller uitharden dan zelfs 24 uur. Bona Traffic HD, de hoogwaardige parketlak voor ruimten die zeer intensief worden belopen, levert nu een superieure bescherming in de kortst mogelijke tijd en geeft betere resultaten dan welke parketlak dan ook op het gebied van snelheid en duurzaamheid. Ervaar de ongeëvenaarde slijtvastheid en minimale uithardingtijd. De vloer kan nu reeds na 12 uur nà de laatste laklaag maximaal belast worden. Ben jij in ieder geval op de hoogte van de stand van zaken." Waarvan akte, Eric, bedankt!